Workflow Foundation özel olarak tasarlamak istediğiniz aktivitelere bağlı olan 'Workflow'ları yapılandırarak iş projelerimizi biçimlendirmemize yardımcı olduğunu önceki yazılarımda açıklamıştım.Bu proje bazında ki yaklaşım gelişimciler için önemli düzeyde avantaj teşkil edebileceğini düşünebiliriz.Birkaç liste dahilinde sizlere vermek istediğim örnekler ,gelişimciler için bu yaklaşımların sağlamış olduğu yararı anlamanıza yardımcı olması yanında 'Workflow'ları oluştururken sizlere nasıl yardım edebileceğinin açıklamasınıda riayet edecektir.
İş mantığı(Business Logic)= 'Workflow' altyapısı daha çok teknik problemlerden ziyade iş mantığı üzerine odaklı olarak gelişimcileri destekler durumdadir.Bu ise daha çok bir işin başlangıcından bitimine kadar tekabul eden, kullanıcaların iş projelerinde yapmakta olduğu modelsel yaklaşımların uygulama bazındaki doğal bir sonucudur diyebiliriz.
Gelişimciler özel aktiviteleri oluşturmasıyla Oluşturulan 'Workflow'lara bağlı olan teknik düzeydeki problemlerin üstesinden gelebilecektir.Bu ise gelişimcilere, iş projeleri ve bu projelerin gereksinimlerini daha iyi düzeyde ilişkilendirmek için 'Windows Workflow'u kapsamlı bir yapısal düzeye getirilmesinde gelişimcilere olanak sağlayacaktır.
Gelişimciler oluşturtukları bu özel aktiviteleri test ettikten sonra bu aktiviteler daha önce oluşturmuş oldukları 'Workflow' aktivitelerine dahil edilebilir ve bu aktivitelerden yeniden karışık düzeyde 'Workflow'lar yapılandırmak için kullanıldığı gibi hatta çoğu kez kullanım için özelleştirilebilir.
Uyumluluk(Adaptability)=İş projelerinde prosodür ve pratik uygulamalarla çalışmak artık sık sık değişir olması kaydadeğer olmaya başladı.Bu durum pazarlama alanında,kalite konrolünün ilerlemesi,iş mantığının genişlemesi veya çoğu nedenlere bağlı olarak bir değişimin olası sonucu anlamına gelebilir.Örnek olarak İş sektöründe işi takip eden(bussines analyst)ler küçük bazlarda sisteme girişi olan memurlar tarafından tutulmuş prosodürlerin farkına varabilirler. Ve neticede ilgili prosodürden ilgili memuru taşımakla,'bussines analysts' hedef prosodürün kalite bazında akışsız olarak hızlandırabilir.
Bilinen tipik uygulama altyapısı değişimi işlevsel düzeyde engel teşkil edeceğinide düşünebiliriz.Örneyin tipik bir uygulamadaki prosodürü değiştirmek için gelişimcilerin belirli düzeydeki adımları gerçekleştirmesi gerekir.
Bu adımlar;
1.Uygulama bölümünü yeniden yazma
2.Uygulamayı yeniden test etme
3.Uygulamayı derleme
4.Kullanıcı durumundaki kişilere uygulamayı dağıtmak
Herhangi bir zaman bir uygulamanın yeniden yazılması,test edilmesi ve dağıtılması gereksinile bilir.Bu durumda iş verimliliği, gelişimin belirli süreç teşkil eden bölümünün dahil edilmesi nazarında,iş ortamında çalışan kişilere bağlı olarak ızdırap vesilesi ile sonuçlanabilir.
WF (XAML) tarzda 'Workflow'ları depoladığı için iş prosoturlerinin genişleme dosyalarında derlenemeğeceğinin farkında olmalıyız.Üstelik genişleme dosyalarında iş prosodürleri daha kolay şekilde yeniden yazılabilir fakat derlenemez ve hatta dağıtımının daha basit olduğunuda düşünebiliriz.Ve ayrıca isterseniz yukarda saydığım evreler gerçekleşirken 'Workflow'larda kolayca değişiklik yapabileceğimizi göz ardı etmememiz gerekir.
Uzun bir zaman diliminde iş oluşum projesi(Long-Running Process)=Yanlız bilgisayar sistemlerine bağlı olan 'Workflow'lar genellikle daha hızlı işlevseliğe sahip oluyor.Yinede toplumsal aktiviteleri kapsayan 'Workflow'ların, aktivitelerin bir bağlamı olan kullanıcıların bir görüşme esnasında,ofis dışında veya tatilde olamsı nedeniyle, daha sık düzeyde uzun kullanımına vesile olabilir.Kullanıcıların yapmış olduğu işlemlerin sonucu çıkana kadar günlerce ve aylarca bekleyebilir.Bu noktada WF bu uzun zaman diliminde kapsamlı olarak destek salayan bir mekanizmsı vardır.
İşleme tabi olan 'Workflow' örneyi kullanıcı yanıtını beklerken, konuk olduğu servis bölgesinin hafızasında aktif olarak bekler durumdadır. İstersek Workflow Foundationda servis genişletme(alan bazında) işlevseliğini kullanarak,konukcul durumundaki sistemin hafızasını kulanmayıp ,ilgili'Workflow'u alan bazında yer edindireceğimiz ek bir depoya yükleyebiliriz.Bu durum 'Workflow'ları işleyen bilgisayar sistemleri üzerinde kaynakları zarar vermesini engellememiz açısından mükemmel.
Yanıt WF ulaşmasıyla beraber (WF) olayı kabul ediyor ve sonra 'Workflow'da iş akışını gerçekleştiren iş motoru(runtime) ilgili veri deposundan 'Workflow'un kulanılır durumda olan aktivitesini kendi bünyesine yeniden yükleyip,kullanım için'Wokflow' ların toplu halde bulunduğu yere aktarıyor ve sonra işlen 'Workflow'daki gelecek aktivitenin işleve sokulamsıyla ilerliyor.
'Workflow'ların veri kayıplarını ve durumlarını engeleyebilir olması umulmadık uygulama ve bilgisayar işlev kayılarının önüne geçebilmesi olarak düşünmemizde yararvar.
Görsel Dizayn(Visual Design)= (WF) ,Visual dizaynerla 'Workflow'geliştirmemize olanak sağlayan Visual Studio 2008'e ilişkilendirilmiş durumdadır. Burada 'Designer' 'Workflow'ları dizayn ederken a 'Workflow'un görsel şekilde gürünmesini sağladığı gibi aynı zamanda 'Workflow' işleme tabi olduğunda İşlemsel alanın açık bir portresini bize gösterir durumdadır..Şayet 'Workflow' gereksiz döngülerin oluşumunu gerçekleştirirse veya fazlalık iş etkileşimelri gerçekleştirirse ,bu durumları basit şekilde tespit edebilme özeliğine sahiptir.
'Visual Studio' da bulunan 'Workflow designer'daki bileşen ve parçalar iş ortamında analiz etmek için kullanılan gereçler deyildir.Genelde bu bileşen ve parçalar iş analistlarinin tabir ediyor olduğu tarzda temsil ediliyor ve bundan dolayı analistler gelişimci bazında işleve sahip olmamalarına rağmen ,bu temsiliyette bir bağlarının olması onlar için anlamlı görünüyor.Bu işlev ise analistlerin 'Workflow Design'ı yeniden incelemesine olanak sağladığı gibi grafik,diagram veya özel geçişleri gereksinmeden gereksinildiği gibi gelişimcilere geribildirim sağlaya biliyorlar.
No comments:
Post a Comment